U sklopu Projekta MEG II , a uz podršku Vlade Češke Republike, organiziran je studijski posjet Pragu (Češka Republika), u razdoblju od 18. do 23. rujna 2022.godine.

Domaćin studijskog putovanja je bilo Udruženje vodovoda Republike Češke SOVAK ČR, a za sveukupnu logističku organizaciju i podršku aktivnostima tijekom studijske posjete odgovorna je bila EXPOSALE-CZ s.r.o.

SOVAK-a organizacija (Sdružení  oboru vodovodů a kanalizací/ Water Supply and Sewerage Association of teh Czech Republic) je dobrovoljna, nevladina interesna asocijacija (udruženje), koje je uključeno u sferu javnog vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava u Češkoj Republici . Udruženje je uključeno u opskrbu pitkom vodom , odvodnju i zbrinjavanje otpadnih voda s naglaskom na rad, funkcioniranje, vlasništvo i razvoj, odnosno izgradnju takvih sustava. Redovni članovi SOVAK-a osiguravaju  opskrbu kvalitetnom pitkom vodom za oko 9 mil., te zbrinjavanje i odvodnju otpadnih voda za oko 8 mil. stanovnika  u Češkoj Republici, što znači da je ovo Udruženje glavni čimbenik za upravljanje vodoopskrbnim sustavom  u državi.

U programu studijskog putovanja sudjelovali su predstavnici vodoprivrednih poduzeća iz Bosne i Hercegovine, entitetskih ministarstava voda i udruženja vodoopskrbnih poduzeća, kao i predstavnika UNDP-a BiH .

Cilj samog putovanja bio je pobliže  upoznati sudionike sa organizacijom sektora vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda Češke, načinom rada tj. financijskim i operativnim poslovanjem  Čeških vodovodnih poduzeća, regulacijom cijena vode i pročišćavanja otpadnih voda, te novim tehnologijama. Poseban naglasak stavljen je na reformu u sektoru voda prije cca 25 god., odnosno prije ulaska Češke u EU.

Prvi dan stručnog posjeta započeo  je obilaskom  sjedišta poduzeća SVAS a.s. u Kladnu, gdje smo dobili informacije o poduzeću i njegovom radu, kao i vodovodima kojim poduzeće upravlja: Vodarny Kladno- Melnik as; SVAS as i RAVOS sro.

Tematika predavanja bila je i vlasnička struktura vodoopskrbnih poduzeća u Češkoj Republici, te investiranje u vodovodnu infrastrukturu.

Nakon radnog sastanka uslijedio je terenski obilazak tretmana otpadnih voda, pogon RAVOS u Rakovniku, te obilazak postrojenja za tretman vode za piće Kličava.

Drugog dana sudionici studijske grupe posjetili su  grad Beroun  koji se nalazi 30 km jugozapadno od Praga , sa oko 19,000 stanovnika , kao  i Poduzeće Vodovod i kanalizacija Beroun. Ovo Poduzeće osnovano je 1994. godine kao dioničko društvo , a  na temelju Projekta privatizacije. Od 2003. godine, većinski  vlasnik Poduzeća je tvrtka Energie AG Bohemia s.r.o/d.o.o . Ostali dioničari  su gradovi i općine u regiji. Kao najveći operator vode u Berounu , vrši opskrbu pitkom vodom za više od 84,000 stanovnika  kao odvodnju i pročišćavanje , te  zbrinjavanje otpadnih voda za oko 55,000 stanovnika. Tematika prezentacije bila je vlasnička struktura Poduzeća,  korištenje hidrauličkog modela u svakodnevnom poslovanju, te ostali značajniji projekti u kojima je Poduzeće uključeno.

Zatim je uslijedio terenski obilazak akumulacije pitke vode Beroun, te posjeta postrojenju za tretman otpadnih voda (upoznavanje sa projektom zatvaranja malih prečistača otpadnih voda i preusmjeravanje otpadnih voda na centralno, veliko postrojenje).

Treći dan započeo je predstavljanjem i prezentacijom o upravljanju vodama u Češkoj Republici u Ministarstvu poljoprivrede u Pragu, nakon čega je uslijedio obilazak poduzeča Pražske vodvody a kanalizace, a.s. Bubeneč te najvećeg postrojenja otpadnih voda u Češkoj, koji se u potpunosti nalazi pod zemljom.

Studijsko putovanje završeno je posjetom  Poduzeću Vodovod i kanalizacija u gradu Mlada Boleslav, a koji se nalazi  u srednjočeškom kraju i koji je udaljen nešto više od 60 km  sjeveroistočno  od  od Praga. Uprava poduzeća prezentirala je vlasničku strukturu Poduzeća, način upravljanja vodovodnim sustavom u okrugu Mlada Boleslav. Ovo Poduzeće je  uspjelo dobiti  značajnu financijsku  potporu  iz fonda EU u iznosu od nešto više od 360 mil. CZK., za ulaganje u postojeći kanalizacijski sustav, te proširenje sustava za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda.

Tematika prezentacije  bila je kako kvalitetno  investirati u postojeću  infrastrukturu i razvoj nove kanalizacijske mreže, zatim modeli financiranja tih projekata, te način i uvjeti dobivanja  sredstava od fondova EU. Nakon predavanja  i diskusije, domaćini su nam omogućili obilazak radnih jedinica pročistača.

Uslijedio je obilazak postrojenja za tretman pitke vode bez upotrebe klora, upoznavanje sa projektom „Čista Jizera“.

Sudionici ovog studijskog putovanja zaključili su da je ovaj studijski posjet bio izuzetno koristan  radi izmjene iskustava, znanja i  inih informacija , a u svrhu poboljšanja  operativne efikasnosti i financijskog upravljanja sektorom voda.