Štednja vode

Voda je neizmjerno bogatstvo, a njezinu vrijednost nažalost upoznamo tek kada je nemamo. Evo nekoliko savjeta za uštedu vode:

Sve slavine i WC vodokotlić u domaćinstvu prekontrolirati. Ukoliko kaplje slavina brzinom od jedne kapi u sekundi, to godišnje iznosi oko 6000 l vode ili 16,5 l/danu. Kratko se tuširati umjesto kupati u kadi punoj vode i kada se sapunamo, zatvoriti vodu.Prilikom pranja zubi i brijanja ne ostavljajte vodu da stalno teče.

Ugradite na slavine i tuševe regulatore protoka vode kojima smanjujete 20-50% potrošnju vode i energije. Kod obične slavine imamo protok vode od 10-17 l/min a kod ugrađenog regulatora imamo konstantan protok od 6 l/min ali uz isti komfor, tj.osjećaj dovoljne količine vode.

Kada kupujete novu perilicu odjeće ili suđa kupite onu kojoj je potrebno manje vode i energije. Mašine koristite samo kada su pune. Koristite omekšivač vode, a ne omekšivač rublja, jer se korištenjem meke vode smanjuje potrošnja deterdženta, mašina je dugotrajnija, a nastale otpadne vode su prihvatljivije za vodotoke.

Propusni vodokotlić nepovratno potroši 20000 l/godini ili oko 100 kada vode. Obični vodokotlić zamijeniti sa novim koji ima dvije mogućnosti puštanja vode 5 l i 10 l vode.